Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tallózó: Káptalanfürdei Gyermektábor 2016. : Folyik az egyeztetés...

2016.08.25

s12.09.05.-viztarozo-020.jpgTallózó (Előzmény 1992) 1975-től, több, mint 20 évig zavartalanul üzemelt a Balaton partján a bácskai települések anyagi támogatásával létrehozott káptalanfüredi nyári gyermektábor. Majd ezt követően, egész pontosan 1992-ben, az alapítók perre mentek a tulajdonrészek mértékének megállapítása érdekében ... - számolt be a Felső-Bácska 1992. augusztus 8-án megjelent számában. Hogy mi lett az egyezkedés vége? Arról a csbokod Facebook Oldalán kaphattunk tájékoztatást, 2016. augusztus 22-én, mely szerint folyik az egyeztetés az érdekeltek körében... S, hogy mi a helyzet táborozó gyerekekkel? Káptalanfürden egyelőre nincs táborozás... Lassan tábornak sem nevezhetjük, amely hosszú ideig felejthetetlen emlékeket nyújtott az itt, a Balaton közelségében nyaraló gyerekeknek...

Káptalanfüred 2012.

A Facebook Bácsbokod Oldalán élénk párbeszéd bontakozott ki a tábor helyszíne iránt érdeklődő kérdésre. Olyannyira, hogy végül Bácsbokod Polgármestere, Kovács László adott részletes tájékoztatást a tábor tulajdoni viszonyairól, a tábor állapotáról érdeklődőknek...

- "Először is a tábor pontos címe: Balatonalmádi külterület 0114/13 hrsz. - írja Bácsbokod Polgármestre.  - Másodszor, amit a táborról és jelenlegi helyzetéről tudni érdemes… A tábor tulajdonjogának 20 önkormányzathoz kerüléséig nem mennék vissza az időben. Ami talán fontos, hogy az üzemeltetésére 1994. évben a „Gyermekek Üdüléséért” Alapítványt hozták létre az akkor tulajdonban lévő önkormányzatok.

A polgármesterségem kezdetekor (és azóta is) az Alapítvány elnöki pozícióját elődöm, Mészáros István úr töltötte/tölti be. Az Alapítvány ügyeinek bogozásába nem fogtunk bele tekintettel a rengeteg hiányosságra (pl.: annak évekre visszamenőlegesen egy kuratóriumi ülése sem volt, a könyvelésével sosem találkoztunk, a bankszámlája felett sem rendelkezett már évek óta senki, a bank a számlaértesítőit az elmúlt években már ki sem küldte csak bent a fiókban gyűjtötte, stb.).
Szóval az üzemeltetés kérdéskörét ezzel zárom és áttérek a tulajdonjog kérdéskörére.

Az időközbeni tulajdonos változások, eladások, ajándékozások során a jelenlegi tulajdoni viszonyok az alábbiak szerint alakultak:

- Bácsalmás Városi Önkormányzat 7/20-ad rész
- Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata 6/20-ad rész
- Csávoly Községi Önkormányzat 4/20-ad rész
- Érsekcsanád Községi Önkormányzat 1/20-ad rész
- Szeremle Községi Önkormányzat 1/20-ad rész
- Tataháza Községi Önkormányzat 1/20-ad rész

A használaton kívüli tábor (ahol az elmúlt években több alakalommal is bejárást tartottunk) állagmegőrzési munkáinak fedezetéül a tulajdonosok 2012. évben megállapodást kötöttek, hogy a mindenkor elvégzendő munkák fedezetéül (tulajdoni hányaduk arányában) pénzbeli támogatást nyújtanak a Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft részére.

Ezek a támogatások a megállapodás szerint az alábbiak szerint lettek meghatározva: Bácsalmás 350.000 Ft, Bácsbokod 300.000 Ft, Csávoly 200.000 Ft, Érsekcsanád 50.000 Ft, Szeremle 50.000 Ft, Tataháza 50.000 Ft.
A Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft. a mindenkor szükséges karbantartási munkákat azóta is rendszeresen elvégzi (kerítés helyreállítás, beázás elhárítás, betörés utáni helyreállítás, stb.). A 2012. évben kötött megállapodás ellenére – a legutóbbi, 2016. év elejei információim alapján – két önkormányzat nem fizette be a megállapodás szerinti összegeket.

Bácsalmás Város polgármesterével, Németh Balázs úrral már egy ideje dolgozunk a megoldáson, a további hasznosítási lehetőség megvalósításán. Bácsalmás és Bácsbokod mindenképp szeretné a tábort felújítani és valamilyen formában megoldani az üzemeltetését. Ehhez azonban először a meglévő állapotot szeretnénk legalizálni.
A tábort csak nagyobb felújítási munkák elvégzése után, jelentős ráfordítással lehetne üzemeltetni. Ezek a munkák a tavalyi évben megrendelt és elkészült engedélyes tervdokumentáció és az arra épülő tételes tervezői költségvetés alapján bruttó 50 millió forintba kerülnének.
A tervezői bejárás megállapította, hogy maguk a faházak szerkezetileg rendben vannak. Nagyobb beruházási költséget a konyha és a fürdő épületének rendbetétele, valamint a faházak belső felújítása (burkolatcserék, festések, ágyak, szekrények, stb.) jelentene.

Eddigi tapasztalataink szerint a jelenlegi tulajdonosi szerkezet nem alkalmas a tábor üzemeltetésére, ezért a tábor végleges tönkremenetelét megakadályozandó, annak felújítása és üzemeltetése érdekében Bácsalmás és Bácsbokod önkormányzata hajlandó lenne kivásárolni a többi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanhányadot. Erről a többi önkormányzatot egy 2016. év elején megküldött levélben tájékoztattuk. Választ még nem kaptunk.

A tábor jelenlegi forgalmi értékének meghatározása érdekében ebben az évben értékbecslést rendeltünk meg a Szekszárdi PRINTER Szolgáltató Betéti Társaságtól (7100 Szekszárd, Csokonai u. 3.), mely a tábor jelenlegi forgalmi értékét bruttó 13.000.000 Forintban határozta meg. Ezen forgalmi érték figyelembevételével kerestük meg a többi tulajdonost.

Céljaink röviden:

1. Nem mondunk le a táborról!
2. Bácsalmás Város Önkormányzatával összefogásban megpróbáljuk kivásárolni azon tulajdoni hányadokat, akik nem partnerek a felújításban és az újra üzemeltetésben.
3. Amikor megvan a végleges, tenni és áldozni is akaró tulajdonosi kör, akkor egyeztetünk a felújítási lehetőségeken. Ki mit tud segíteni, mennyi pénzt tud áldozni?
4. A letisztult tulajdonosi körrel megpróbálunk pályázatot igénybe venni a felújítás mielőbbi megvalósulása érdekében. (Nem egyszerű, ugyanis a Balatoni régió pályázatokkal alacsonyan támogatott – hiszen van saját bevételük –, ráadásul a tulajdonos önkormányzatok nem a régióba tartoznak.)
5. Megvizsgáljuk alternatív üzemeltetés lehetőségét (olyan szervezet/ek bevonásával, aki/k egyébként is működtet/nek és üzemeltet/nek táborokat). Itt értjük pl.: felújítás fejében hosszú távra – kb.: 30 évre – üzemeltetésre átadott konstrukció megvalósulását, amelybe a bácsbokodi és a többi tulajdonos önkormányzatok gyermekeinek üdültetése természetesen díjmentesen vagy igen kedvezményes áron megvalósulna.

Nagy vonalakban egyelőre ennyi." Tájékoztatja a téma iránt érdeklődőket Kovács László a Káptalanfüredi Gyermektábor helyzetével kapcsolatban.

 

A mappában található képek előnézete Bácsalmás Hősök tere - a négy évszak