Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alkotótábor Bácsalmáson

1993.08.10

wp_20160223_005.jpg

Alkotótábor Bácsalmáson

PN 93.08.10. Végéhez közeledik az elmúlt évben hagyományteremtő szándékkal életre hívott alkotótábor idei rendezvénye Bácsalmáson, a Gyűjtemények Házában, s annak területén kialakított alkotóműhelyekben. Szénásiné Harton Edit arról számolt be, mennyiben más az idei tábor, mint a korábbiak voltak?

 – Az idén már nemzetközi alkotótábort rendeztünk, mivel megoldódott a bentlakás lehetősége is. Így már nemcsak Bácsalmásról és vonzáskörzetéből érkeznek a lányok és fiúk, hanem a tábor lakói között déli szomszédaink alkotói is megtalálhatók. Az érdeklődésre misem jellemzőbb, minthogy sok jelentkezőt – természetesen nagyon udvariasan – vissza kellett utasítani, mivel a tábor felszereltsége csak negyven fő fogadását teszi lehetővé.

A fő művészeti tevékenység, a fafaragás mellett a tavalyihoz képest még bővebb programból választhattak a kézügyességet fejleszteni kívánó ifjú alkotók. Így: intarziakészítés, agyagozás, batikolás, gyöngyfűzés, rafiázás, nemezelés, bábkészítés, kézimunka szerepelt a programban. Mindezeket egy-egy helyi mester irányításával gyakorolták. A vízparti növényekből játékok a miskei Czár János irányításával készültek. – tájékoztat Erdős Csaba, a tábor vezetője, a fafaragók útját egyengető, őket tanácsokkal, útmutatással ellátó mester, aki maga is a véső és kalapács avatott mestere.

Az Erdélyből származó fiatal művész munkái ma már nemcsak Bácsalmáson (városháza, Széchenyi-portré), Jánoshalmán (Szent Anna-templomban oltáriszentségek) láthatók, de külföldön, így Backnangban, Bácsalmás testvérvárosában is. Erdős Csaba jelenleg a helyi gimnázium számára készít a Hunyadi-családdal kapcsolatos témákban – nagyméretű domborműveket, diófába vésve.

Petőfi Népe – Prókai Károly

 

A mappában található képek előnézete Bácsalmás Hősök tere - a négy évszak