Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szerződés és a politika

1991.11.13
p1140409.jpg
III. A mai Magyarországon az utóbbi időkben óriási méreteket öltött a szerződésszegések száma, a roppant alacsony szintre esett szerződéses fegyelem miatt. Ennek vélhető okaként került „terítékre” az előző számokban többek között az állam szerepe, intézkedéseinek, „személyes” példamutatásának hatása is a szerződéses fegyelem alakulására. Amit úgy összegezhetünk: hiába a jó példa, ha esetenként az állam maga is elkövet a szerződéses fegyelem mindennapos gyakorlatában, „fegyelmezetlenséget”.
Ma, a szerződésszegés olyan típusáról lesz szó, amelyben a szerződő felek egyike sem tudta időben teljesíteni vállalt kötelezettségét rajtuk kívül álló okok miatt, egy „harmadik fél” hibájából, amely „harmadik fél” látszólag nem az állam, de ze tényleg csak látszólagos!
Miről is van szó? Arról a szerződésről, amely a sertéstartás terén jött létre – a sertés helyére bármi más behelyettesíthető – még „normál” időkben, amikor a sertésnek állt a zászló. Ebben a szerződésben mindenre kiterjedően rögzítik a felek jogait, kötelességeit, csak egy valamit nem tartalmaz! Mi van akkor, ha áttérünk a piacgazdaságra? Ennek hiányában a szerződés körül nagy gondok alakultak ki.
A szerződő felek egyike sem tudta teljesíteni vállalt kötelezettségét, látszólag a húsipari vállalat miatt, ahol rövidtávon alkalmazkodni tudtak a piacgazdaságban „szokásos” kereslet-kínálat szerinti kereskedelemhez, de jobban belegondolva mégsem a húsipari vállalat az a harmadik fél – hanem a politika.
Az a politika, amely a volt szocialista országokba is csak dollár - „kézzel” fogható dollár – ellenében engedélyezi az exportot, ami alapjában véve jót akar, de nem a helyzetnek megfelelő döntés volt.
Miért? Azért, mert a túltermelésből adódó feleslegeinktől így nem tudtunk megszabadulni, holott talán az eddig alkalmazott – árúért-árú – kereskedelmet fenntartva, de dollárban és világpiaci áron számolva, a sertéstartásban sem alakult volna ki az év első felében válság. Az élelmiszer-termelésben jelentkező feleslegeink áruért-árut formában történő értékesítése nekünk lett volna fontos, pl a volt Szovjetunió tagállamaiba, ahonnan energiahordozókat, nyersanyagot kaptunk volna cserébe, amit ennek hiányában más piacokról dollárért kell beszereznünk.
Tovaris Konyec! Ruszkik haza! Történt ez akkor, amikor a nyugati kereskedők, üzletemberek kezüket-lábukat összetörve igyekeznek a keleti piacra betörni, üzletet kötni. Miután a „sertésválság” a tetőfokát is túlhaladta, mégis csak lehetett vevőt találni – szovjetvevőt – a felesleges sertéshúsra. Igaz most, már csak világpiaci áron alul, hatalmas veszteséggel tudtunk megszabadulni attól.
A sertésválság okozta veszteségek csökkentésére az állam hozott ugyan intézkedéseket – a több tízezer nagysúlyú sertés levágására állami támogatást nyújtott – de a húsipari vállalatoknak. A termeltető, illetve a termelő, a „szerződésszegést elkövetők” pedig sok esetben azóta is pereskednek, ki a felelős, ki fizessen kinek?
A téma lezárásaként összefoglalva: talán a szerződéses fegyelem is javulni fog, ha az állam, a törvényhozók, s mint szerződéses partner maga sem követ el negatív példákat, vagy nem alakítja úgy a körülményeket, hogy érvényes jó szerződések váljanak teljesíthetetlenné.
Talán olyan sem fog előfordulni többé, hogy a parlamenti döntések hatására kialakult súlyos helyzetek bekövetkezését a törvényhozás képviselője utólag kérje számon, a törvényes rendfelügyeletét ellátó intézmény képviselőin, vagy a döntéshez alkalmazkodó vállalatokat nevezze meg a kialakult helyzet okozóinak!
A várható következményekre már a Hősök terén, de a törvényhozásnál, a gombnyomás előtt mindenképpen jól át kell gondolni a döntést, annak várható következményeivel együtt.
Akkor talán a sorozat címéül választott „szójátékban” a kérdőjel is kiegyenesedik! Azaz a szerződésben foglaltak teljesítése is törvényerejű lesz. A rovar és a bogár hasonlatnál maradva: majd az lesz ritka, a csodabogár, aki nem teljesíti vállalt kötelezettségét. Ma még fordítva van: az a csoda, ha valaki teljesíti, teljesíteni tudja vállalt kötelezettségét!
char-lie Felső-Bácska 1991. november 13.

 

 
 

A mappában található képek előnézete Bácsalmás Hősök tere - a négy évszak

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.