Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Száz év fekete-fehérben

2013.06.01
100 év fekete-fehérben

13.06.01.-bsc-1913---pvse-2013.-kepeskonyv-cimlap.jpg

Ellehet képzelni, hogy milyen elszántság és akarat volt a szervezett keretek között sportolni vágyó bácsalmási fiatalok körében, ha azt nézzük, hogy a négyoldalas Bácsalmási Járás hetilap, - népszerű nevén a „Vasárnapi Újság” merthogy vasárnaponként jelent meg, - tartalmában „Társadalmi, Közgazdasági és Szépirodalmi hetilap”, 1913. tavaszán már-már átment sportújságba.  De ez nem volt véletlen.

A lap tulajdonosa, Nánay Aurél foglalkozását nézve nyomdász és abszolút nem mellékszálként, az akkor már rendszeresen mérkőzéseket játszó, ám a más szerveződésekkel ellentétben egyesület nélküli helyi labdarúgó csapat kapusa is volt.

A fentieknek köszönhetően, a száz évvel korábbi sportéletről, a Bácsalmási Sport Club megalapításáról, szinte percről percre tudhatunk. Nánay Aurél megfogalmazásában: ez olvasható a A sport és Bácsalmás 1913 fejezetben. Az egyesület alapítását követően papírra vetett sorai elgondolkodtatóak... Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy a száz év nehézségei ellenére mindig voltak, akik a gondokon felülemelkedve tovább vitték a sportügyét a településen, aminek köszönhetően, az egyesület 2013. június elsején, immár az alapítás 100. évfordulóját ünnepelheti, ha nem is pontosan ebben az időpontban, hisz a százéves múltra visszatekintő labdarúgó csapat, ezen a napon még bajnoki mérkőzést vív(-ott): Kiskunhalas - Bácsalmás 2-0).

image007.gif
bsc-1913.gifNapjainkban is vannak személyek, akikkel útjaink ma is, naponta többször is, keresztezik egymást, mégsem találkozunk már... Merthogy ő vagy egy órával korábban, vagy egy órával később jár arra. Nos, a BSC százéves történetéből, ha választani kellene egy személyt, akivel biztosan keresztezték volna útjaink egymást, az a Bácsalmási Járásban megjelent írásaiból, nem feltétlenül a sporttal kapcsolatban megismert gondolatai alapján, Nánay Aurél lenne.
A Pro memoria – csak úgy emlékeztetőül, az 1913 előtt zajló sportéletet mutatja be, a hőskort, amolyan lexikonszerűen, merthogy valójában az is. Ahogy a Pesti Hírlap Lexikon illetve Új Idők Lexikon a sportról addig szerzett ismereteket összefoglalják itt: A Világ és Magyarország, benne Bácsalmás sportja 1913 előtt. Ebben a fejezetben a Bácsalmási Sport Club megalapítása előtti időszakról, az egyes sportágak, például az angol eredetű labdarúgás térhódításáról, a különböző sportágak magyarországi, megjelenéséről, terjeszkedéséről, az első sportegyesületek, szövetségek megalakításáról, az első nagy világversenyről, az Olimpiáról, olvashatnak az érdeklődők - röviden. Mind arról, amely események a BSC megalapításához is vezettek. E szócikkeket végig olvasva, ellehet gondolkodni, hogy hány évszázad után került ki a brit-szigetekről a labdarúgás szabálykönyve, és hová fejlődött néhány évtized alatt, a ma már világszerte népszerű sportág, S, hová jutott Bácsalmás labdarúgása az elmúlt 100 év alatt?
0701ezredveg_1.jpeg
Eddig két kötet jelent meg a bácsalmási szervezett sport életre hívásának 80., majd a 90. évfordulója alkalmából, amelynek hibájaként azt rótták fel az egyesülethez egykor kötődő Olvasók – és ezért nem is érdekli őket a könyv – mint mondták, mert róluk nincs semmi a könyvekben.
Nos, a köteteknek nem is az volt a célja, hogy Kis Jánosnak vagy Nagy Józsefnek emléket állítson egy-egy portré megrajzolásával, bár az egyesület nagy egyéniségei kellő terjedelemben bemutatásra kerültek. Na, nem egy-egy életrajzban, annál inkább, mint az egyesület adott csapatának játékosaként elért eredményeken keresztül.
Szóval, a könyvek, a 80, majd a 90 éves, patinás múltra visszatekintő egyesületnek állítottak emléket, benne az egyesület neves, és névtelen hőseinek. Egy-egy epizód felvillantásával, amelyben természetesen benne vannak a kis jánosok, a nagy józsefek továbbá az elmúlt évszázad számtalan bácsalmási hőse olykor valóban névtelenül. Ezt csak azért citálom ide, mert az egykor az egyesületben szereplő sportolók, sportvezetők, az egyesületet erkölcsileg és anyagilag támogatók közül, a jelen kötetben sincs benne mindenki. Objektív okok miatt – egyszerűn nincs az egyesület birtokában az a fotó, vagy egyes időszakokban nem is készültek felvételek. Viszont ezzel együtt a könyv jól ábrázolja a kezdetektől napjainkig eltelt 100 évet. Amely kötetben a sportegyesület nagy egyéniségeit számtalan felvételen láthatja viszont a 100 éves sportegyesület képes történetére kíváncsi egykori vagy ma is aktív sportoló vagy nem feltétlen az egyesülethez bármilyen módon kötődő érdeklődő. Benne van viszont majdnem mindenki, aki a Bácsalmási Sport Club, vagy ma már a Bácsalmási Petőfi Városi Sportegyesület történetének, a második évszázad első két-három évtizedében meghatározói lesznek.

Prókai Károly

 

A mappában található képek előnézete BSC 1913-PVSE 2013. A BSC I. évtizede 1913-1923.