Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BSC kilencedik évtized 2002-2003. tavaszi idény

2013.05.09

BSC 90 2002-2003-as bajnoki év, tavaszi idény

pipa-bsc-2003-tavasz.jpgBácsalmás – Érsekcsanád 0-1 (0-0)

2003. március 16. Bácsalmás, 313 néző. Vezette: Kriskovics. Salamon, Márton. Bácsalmás: Zsemberi – Varga, Száhl, Szemán, Barna, Párczen, Szem (Nyitrai 80.’), Kővári, Páncsics (Berényi 65.’), Mándity, Kovács. Edző: Narancsik Máté. Érsekcsanád: Kámán – Kiss S., Morvai, Pencz, Kiss E., Koszorús, Bor (Kenyeres 88.’), Kiss D., Evanics, Kazinczi, Pauk (Gyurkity 72.’). Edző: Barákovics István. Gólszerző: Evanics 77. perc.  Kitűntek: Zsemberi, Kővári illetve Morvai, Pencz, Evanics, Kiss Ervin. Sárga lap: Barna illetve Koszorús, Pencz.

BSC 1993-2003.

Napsütéses időben lejátszott mérkőzésen kiegyenlített játék zajlott a jó talajú pályán. A kidolgozott helyzeteket rendre elhibázták a csapatok, vagy a kapusok tették ártalmatlanná. Kivéve a 77. percet, amikor Evanics kapott remek átadást, majd kapura törve 14 méterről a bal alsó sarokba lőtte a vendégek vezető, egyben győzelmét jelentő találatát.

Sorrend a helyezési lista végén: (előny, a PVSE csapatával szemben a bajnokság 16. mérkőzése után)

10. Hajós 18 pont (+14)

11. Kecel 18 pont (+14)

12. Bácsborsód 18 pont (+14)

13. Vaskút 17 pont (+13)

14. Dunaszentbenedek 16 pont (+12)

15. Kiskunhalas 15 pont (+11)

16. Bácsalmás 4 pont

Ifjúsági eredmény: Bácsalmás – Érsekcsanád 2-1.

Kiskunhalas-Bácsalmás 0-2 (0-1)

Bodrogi fejes góljaival

Bácsalmás – Fajsz 4-2 (1-1)

Gólöröm helyett, kiállítás

2003. március 30. Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Tóth, Szabó, Papp. Bácsalmás: Zsemberi – Varga, Száhl, Szemán (Nagy 88.’), Barna, Kovács, Párczen, Páncsics (Nincsevics 83.’), Szem (Berényi 70.’), Kővári, Mándity. Edző: Narancsik Máté. Fajsz: Virágh – Lavkó, Veres, Mihalik Zs., Szász, Palenyik, Tanyó, Anisity, Kékesi (Mihalik I. 60.’), Szabó, Bitmann. Edző: Veres Sándor. Gólszerző: Száhl 2, Mándity, Kovács illetve, Szabó, Mihalik I. Kitűnt: a PVSE csapata, különösen Mándity, Barna, Kovács illetve Szász. Sárga lap: Barna, illetve Lavkó, Veres. Kiállítás: Száhl 63.’.

A vendégek kezdték a mérkőzést, ám a 4. percben a hazai csapat jutott vezetéshez. Kovács jobb oldalról beívelt labdájára, Száhl emelkedett a legmagasabbra, jó ütemben és 6 méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát: 1-0. A 21. percben a pályaördöge tréfálta meg Zsemberit, és juttatta egyenlítéshez a Fajsz csapatát. Szabó cselezgetett a tizenhatos előtt, majd laposan kapura lőtt. A bal alsó sarokra tartó labda, a vetődő Zsemberi előtt, egy fűcsomón felpattanva, a kapuba landolt: 1-1. A 25. percben Mándity cselezte ki a teljes vendég védelmet, majd a jobb összekötő helyéről, 14 méterről a felső lécet találta telibe.

A 38. percben Zsemberi mentett bravúrosan. A bal felső sarokra tartó fejest szögletre tolta. Az első félidőben egyenlőerők küzdelme zajlott a pályán, amely közben a kapuk alig forogtak veszélyben. A II. félidőben a PVSE került mezőnyfölénybe, és tetszetős játékkal, nem különben szép gólokkal szórakoztatta közönségét. Az 54. percben Párczen a jobb oldalon rázta le a védőket, majd laposan, a kapu elé lőtte a labdát. Mándity pedig, a forduló gólját, - háttal a kapunak jobb lábbal, sarokkal – a kapu jobb oldalába helyezte: 2-1.

A 63. percben baloldali szabadrúgást végezhetett el a PVSE. A kapu elé ívelt labdára ismét Száhl érkezett menetrendszerűen és a labdát a léc alá fejelte: 3-1. A gól utáni esemény után viszont, úgy tűnt elszá(h)llt a PVSE győzelmi esélye. A fejest követően földre huppanó Száhlt egy rázuhanó védő késleltette a gólörömben, ezért Száhl szabadulni akart terhétől és eközben véletlenül el találta a rajta pihenő vendégvédőt. A gólöröm helyett, pedig villant a piros lap, a csapat egyik legjobbját a bíró kiállította. A kiállítás miatt emberhátrányba került PVSE nem állt be védekezni, sőt csak a támadójáték erőltetése jelenthette számára, azt hogy a söprögető hiányát ne érezze meg a csapat. A legjobb védekezés a támadás jelszóval egymás után vezették a jobbnál jobb akciókat és erőfeszítéseiket ismét siker koronázta. A 68. percben a tizenhatos előtt Kovács kapott jó indítást. Két védő között kapura tört, majd a kimozduló Virágh felett, 16 méterről a kapuba emelte a labdát: 4-1. Öt perccel a mérkőzés vége előtt a csereként beállt Mihalik István állította be a végeredményt. A jobb oldalról beadott labdát a bal alsó sarokba helyezte: 4-2.

Összegzés: A PVSE győzelme, a látottak alapján teljesen megérdemelt és csak most sajnálhatja igazán, hogy a tavaszi első hazai mérkőzésen, bár megszolgálták, a három „túlkoros” játékost (Evanics, Morvai, Pencz) szerepeltető Érsekcsanád ellen nem sikerült pontot szerezni.

Bácsalmás – Jánoshalma 2-2 (1-1)

Kinek ért véget a pályafutása?

2003. április 2. A megyei II. osztályban átmenetileg sereghajtó együttes, a megyei I. osztályban 7. Jánoshalmát fogadta a Magyar Köztársaság Kupa megyei selejtező újabb fordulójában. Nem kis nosztalgiával fogadták ezt a hírt Bácsalmáson a régi szép időkre emlékezve. Ismét megyei I. osztályú csapatot láthattak hazai pályán. Aztán, a mérkőzés előtt, némi üröm került az örömbe. A vendégek, mindenáron óvni akartak két hazai játékos szerepeltetése miatt, akiket az elmúlt heti bajnoki mérkőzésen történt kiállítás, illetve az említett mérkőzésen begyűjtötte harmadik sárga lap miatt bajnoki mérkőzéstől eltiltottak. Óvási szándékuk érthetetlen volt, hisz kupamérkőzésen ettől függetlenül szerepelhetnek. Az pedig, hogy a bajnoki mérkőzésen szerzett eltiltást csak bajnoki mérkőzésen lehet letölteni, azt 1998 ősze, a Tompa kontra Szövetség precedenseset óta tudható, amikor ezt a szabályt egyértelművé tették.

Ha óvni akar a JSE, ám tegye, mondták a szabályt ismerők és ennek ellenére a mérkőzés elkezdődött. Aztán akik egyéb ok miatt lekésték a kezdési időt, két gólról is lemaradtak. Az egyiket Mándity a másikat a jánoshalmi Tóth szerezte. Ezzel a mérkőzés első félideje 1-1-es eredménnyel végződött. A szünet után, Mándity önzetlenül tálalt Kovácshoz, aki az alkalommal élve, 2-1-re módosította az eredményt, majd Szabó gólkirály egyenlített, büntetőből: 2-2. A második félidőben már nagyon akart a JSE és az addig alkalmazottal szemben, egy másik taktikára váltott. Állócenteresre – értsd lesen állóra, ami az asszisztenst, az erre a mérkőzésre eső szerény javadalmazásával ellentétesen, megnövekedett munkára kárhoztatott. A partjelző becsületére legyen mondva, a rázúduló vendégreklamációk ellenére, mindegyik lesállást, zászlajának határozott emelésével jelezte a vezetőbírónak.

Így érkezett el a 90. perc vége is, azzal a 2-2-es eredménnyel, ami a PVSE továbbjutását jelentette. Normális esetben, a mérkőzéssel együtt a krónika itt véget ér, ám nem így történt. A mérkőzés lefújását követően, a játékvezetők levonulását váratlan incidens zavarta meg. A vendégek edzője, a szerinte rosszul ténykedő asszisztenshez lépett, letépte a Játékvezetői Testület hivatalos emblémáját, majd a „Te ezt nem érdemled meg, Te szemét. Majd megmutatom neked, hogy többet nem fogsz mérkőzéseken közreműködni!” szavak kíséretében, az emblémát a földhöz vágta, amit Rigó Mihály főrendező emelt föl a földről.

Nos, a mérkőzésen történtekkel kapcsolatban egyet bizonyosan megállapíthatunk: Bácsalmás csapata egyenrangú ellenfélnek bizonyult első osztályú ellenfelével szemben. A kupaszabályoknak köszönhetően pedig továbbjutott a harmadik fordulóba. Az pedig, hogy a munkáját jól ellátó asszisztens, avagy a tettlegességet elkövető edző közül kinek a pályafutása ért véget Bácsalmáson, az a fegyelmi tárgyaláson fog majd eldőlni. Prókai Károly

Soltvadkert-Bácsalmás 1-0 (0-0)

Büntetőt hibázott a PVSE

Bácsalmás – Kelebia 0-0

Pontszerzés a második ellen

2003. április 12. Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Lencsés, Farkas, Sánta. Bácsalmás: Zsemberi – Varga, Páncsics (Berényi 35.’), Száhl, Szemán, Barna, Kovács, Párczen, Mándity, Szem, Kővári. Edző: Narancsik Máté. Kelebia: Kollár – Rudics (Rasztik 75.’), Rencsár, Bozsákovics, Ürmös, Bögre, Kollár, Fődi, Andróczki, Tartott, Enyedi. Edző: Kószó László. Kitűnt: Zsemberi, Varga, Barna, Kővári illetve Bozsákovics, Bögre, Fődi, Tartott. Sárga lap: Párczen, Barna, Varga illetve Rudics, Enyedi.

Bár a vendégek vezették az első veszélyes támadást a 4. percben, - Bögre, Fődi akciója végén Zsemberi védett – a folytatásban a PVSE került mezőnyfölénybe. A 6. percben Párczen játszotta meg Szem Róbertet, aki a bal alsó sarokba lőtte a labdát, aminek egy szépséghibája volt: lesállás előzte meg. A 14. percben a PVSE jutott szabadrúgáshoz a jobb oldalon. A kapu elé ívelt labdára Száhl érkezett senkitől sem zavarva, ám a jól bevált fejjátéka helyett, ezúttal lábbal akarta a játékszert a kapuba helyezni, viszont így nem sikertelenül. A 17. percben Rudics lövésszerű beadása suhant át a hazai kapu előtt, amiről a vendégtámadók lemaradtak. A 25. percben Szem végezhetett el szabadrúgást a kaputól 20 méterre. A lövése elsőre a sorfalról lepattant, majd az ismétlés után a labda egy védőn megpattanva Kollár kezei között landolt. A 30. percben Rudics, Kovács ellen elkövetett szabálytalansága miatt kapott sárga lapot.

A 35. percben kényszerű cserét hajtott végre a PVSE: a sérüléssel bajlódó Páncsics helyett Berényi lépett pályára. A szünet után kiegyenlített játék zajlott a pályán, amikor az 53. percben Enyedi részesült sárgalapos figyelmeztetésben, amiért felrúgta Párczent. Négy perccel később Mándity jobb oldalról lőtte kapu elé a labdát, azonban Kollár kapus az ötösön kivetődve mentett a labdára rajtoló Berényi elől.

A 61. percben Bögre szögletből beívelt labdáját Fődi fejelte kapura, amit Zsemberi bravúrosan, lábbal hárított. A 62. percben a védők mögé ívelt labdára Mándity érkezett szélvész gyorsasággal, ám Kollár a kapuját elhagyva, egy ütemmel megelőzte és az oldalvonalon túlra vágta a labdát. A mérkőzés utolsó harmadában a Kószó-csapat is nagyobb elánnal vetette magát a küzdelembe és ekkor a hazai csapatnak is többet kellett foglalkozni a védőjátékkal. Ebből kifolyólag előbb Párczen, majd a hajrá perceiben Barna és Varga is begyűjtött 1-1 sárga lapot. A 75. percben Bögre jobb oldali beadását követően Andróczkihoz került a labda, de Zsemberi remek vetődéssel „leszedte” a lábáról. Egy perc múlva a balról belőtt labda gurult keresztbe Zsemberi kapuja előtt, de a vendégek öt méterről sem tudták értékesíteni. A 78. percben Fődi cselezgetett a hazai térfél közepén majd, 25 méterről óriási lövést eresztett meg a kapura. A léc alá tartó labdát Zsemberi bravúrosan öklözte szögletre. A 80. percben Párczen, Szem akció végén Berényi 7 méterről, középről a kapu mellé pörgette a labdát. A hajrá perceiben ismét a Kelebia került fölénybe, ám a PVSE védelme biztosan állt a lábán. A játékvezetői hármas jól oldotta meg nem túl nehéz feladatát.

Narancsik Máté: Alakul a csapat. A tavasszal lejátszott mérkőzéseken látottakkal elégedett vagyok, ám jobb helyzet kihasználással, több pontunk is lehetne. A támadójátékunkban és a helyzetek kihasználásában még javulnunk kell, hogy célunkat elérjük. Kószó László: A gólnélküli döntetlen igazságos. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás – Kelebia 0-0.

Bácsborsód – Bácsalmás 0-2

„Kötelező” győzelem

Bácsalmás – Kunbaja 1-0 (0-0)

Hazai győzelem a derbin

2003. április 27. Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Hodován, Hírsch, Tóth. Bácsalmás: Zsemberi – Varga, Száhl, Szemán (Molnár 60.’), Barna, Kovács, Párczen, Berényi, Szem (Nincsevics 88.’), Mándity (Hajdú 27.’), Kővári. Edző: Narancsik Máté. Kunbaja: Varga J., (Szőke 46.’) – Kálmán, Kiss L., Sáfár, Pálosi, Hajdú, Wettstein, Varga M., (Torma 46.’), Kiss R., Berghoffer (Mohácsi 85.’), Halász (Simon 46.’). Edző: Gálfi Imre. Gólszerző: Szem. Kitűntek: A PVSE csapata, de különösen Zsemberi, Szem, Hajdú illetve Sáfár, Pálosi, Kiss R. Sárga lap: Szemán illetve Wettstein. Kiállítva: Wettstein második sárga lap.

Sportszerű mérkőzésen győzelmet várok – mondták szinte szóról szóra a csapatok edzői. Gálfi Imre a harmadik hely megtartása, Narancsik Máté az utolsó hely elkerülése miatt tartotta fontosnak a három pont megszerzését.

Nos, az első negyedóra Gálfi Imre vélekedését igazolta. Zsemberi előbb a 13. percben Kiss Róbert balról éles szögből leadott lövését tolta szögletre, majd a 15. percben egyedül kapura törő Wettstein elől szedte fel a labdát látványos vetődéssel a 16-os vonalán belül. A 29. percben Mándity súlyos sérülést szenvedett, amiért Narancsik Máténak ismét korai cserét kellett végrehajtani. Ez utóbbi esemény tovább erősítette a Gálfi-legénység győzelembe vetett hitét. Ám a lélektani előnnyel nem tudtak élni, a félidő gól nélkül ért véget.

Az 50. percben hátrányba került a vendégcsapat, miután Wettstein megkapta második sárga lapját is. Az emberelőny az 58. percben érett góllá majdnem, amikor Kovács baloldalról remekül adott középre, de Berényi 3 méterről kapu fölé emelte a labdát. Ez az akció fújt riadót a vendégjátékosok körében is.

Ezt követően, a cserékkel frissített csonka csapat került fölénybe, de veszélyt nem jelentett a PVSE kapujára. Az utolsó 15 percben aztán kidomborodott az emberhátrányban elégetett többlet energia és a PVSE vette át a játékirányítását. A 77. percben Berényi jobb oldali beadását Hajdú Gyula 4 méterről még kapu fölé helyezte, ám két perc múlva Szem Róbert baloldalról, 25 méterre a kaputól elvégzett szabadrúgásból, a kapu jobb alsó sarkába lőtte a vezető, egyben győzelmet jelentő gólt, ami a Bácsalmás előzetes várakozását igazolta.

Összegzés: A PVSE ezzel túl van a bajnokság első három helyezettjén: a listavezető STE otthonában egy elhibázott tizenegyesnek köszönhetően nem sikerült pontot szerezni. Nem így a második Kelebia ellen, ahol gólnélküli döntetlennel kiharcolták az egyik pontot, míg most, a harmadik helyezett Kunbaja ellenében küzdőképességből jelesre vizsgázva sikerült a három pontot Bácsalmáson tartani. A tavasszal eddig lejátszott 7 mérkőzésen 4 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség a mérleg 9-4-és gólkülönbséggel. Az eddig látottak alapján, a PVSE számára van még esély a biztos bentmaradás kiharcolására. Ehhez már csak a hasonszőrű együttesek ellen kell(ene) megismételni az eddig bemutatott eredményes játékot. A Kunbaja együttese pedig Majoros Zsolttal kiegészülve az egyik nagy esélyese lehet, a dobogós helyezések egyikének.

Kecel – Bácsalmás 1-1 (0-1)

Éljen május elseje!(?) 2003. május 1. A most lejátszott tavaszi első fordulóban, nem mondott csütörtököt a csapat. Bár a siker valószínűleg nagyobb is lehetett volna, ha Szűcs bíró a tizenhatoson kívül történt szabálytalanságért, nem ítél büntetőt. A hazai csapat ugyanis tizenegyesből egyenlített. Azt nem tudhatjuk, hogy a bíró tévedése szándékos volt, vagy vétlen, egy biztos: a PVSE együttesét nagyon megviselte ez az igazságtalan ítélet, amely a soronkövetkező mérkőzések eseményeiből, eredményeiből is kitűnik.

Vaskút – Bácsalmás 2-0 (0-0)

Mándity, Bodrogi és Száhl nélkül

2003. május 4. A három kulcsjátékosát nélkülöző PVSE csak egy félidőn át tudta tartani a lépést a jobb cserékkel rendelkező Vaskút ellen. Pedig a pontszerzéssel, már elmozdulhatott volna az utolsó helyről…

Bácsalmás- Hajós 4-3 (2-2)

Győztünk, mégis vesztettünk!

2003. május 11.,  24. forduló. Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Szűcs, Sólya, Vén. Bácsalmás: Zsemberi – Varga, Bodrogi, Száhl, Szemán, Barna, Kovács, Párczen, Berényi (Hajdú 70.’), Szem, Kővári. Edző: Narancsik Máté. Hajós: Huber J., - Stoffer, Ruff, Scherer (Gyűrűsi 70.’), Hepp, Krastek, Kollár (Szeicz 18.’), Pesti, Gyurászovics, Tóth. Edző: Ginál Gábor. Gólszerző: Kovács, Szem 2, Hajdú illetve Pesti, Hepp, Szeicz. Sárga lap: Kovács (7.’), Száhl (41.’), Zsemberi (51.’), Bodrogi (55.’) illetve Gyurászovics, (7.’), Hepp (51.’) Kiállítás: Barna (71.’), Zsemberi (második sárga lap 87.’) illetve Hepp (második sárga lap 52.’) Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás – Hajós 10-1 (5-0)

Bácsalmás első labdarúgó csapata, a BSC, a Hajós elleni mérkőzés időpontjával (május 11.) megegyezően, napra pontosan, 90 évvel ezelőtt Baján lépett először hivatalosan pályára, a BSE csapatának vendégeként. Akkor, bár a BSC lőtte az első gólt, de a folytatásban négyszer rezdült meg Nánay Aurél kapujának hálója.

Az hamar kiderült, hogy a kilenc évtizeddel ezelőtti események nem ismétlődhetnek meg, nem mintha erre áhítozott volna a hazai publikum. Az viszont nagyon lehűtötte a hazai kedélyeket, hogy a vendégek első támadása a 6. percben, góllal végződött. Tóth kapu elé ívelt labdáját Pesti helyezte a PVSE kapujába: 0-1. Amennyire váratlanul jutott vezetéshez a Hajós együttese, legalább olyan nagy lett a várakozás a folytatást illetően. Az első mérkőzéssel ellentétben talán most a BSC utódja, a PVSE rúgja a négy gólt? Nos továbbra is a széllel támogatott hazai csapat maradt támadásban, ám a 20. percben másodszor is átmerészkedett a vendég együttes a felezővonalon és tovább növelte előnyét. Gyors baloldali támadás végén Hepp éles szögből a bal alsó sarokba lőtte a labdát: 0-2.

A kétgólos hátrányba került PVSE játékosainak nem szegte kedvét a dolgok hátrányos alakulása és a kiesés elkerülése szempontjából fontos három pont megszerzése érdekében nagyobb sebességre kapcsoltak, és kapujukhoz szögezték ellenfelüket. A tetszetős, és lelkes játékuknak a 25. percben érett be a gyümölcse először. Kovács a felezővonalról indulva sorra átjátszotta a hajósi védelem tagjait, majd 16 méterről, középről a jobb alsó sarokba lőtte a szépítő gólt: 1-2.

A nagy hazai mezőnyfölényt a 40. percben ismét siker koronázta. Kovács remek indítással szöktette Szem Róbertet, aki néhány csel után 16 méterről a kapu jobb alsó sarkába lőtte a labdát: 2-2. A szünet után, bár a Hajóst támogatta a szél, továbbra is a PVSE vezetett veszélyesebb támadásokat, miközben az 52. percben még emberelőnybe is került. Öt perccel Hepp kiállítását követően egy jobb oldali támadás után Szem elé került a labda és Szem nem teketóriázott: 25 méterről bombagólt lőtt a jobb felső sarokba: 3-2! Az első húsz perc után csak bizakodni lehetett abban, hogy a PVSE megfordítja a vesztésre álló mérkőzés állását, ám a látottak alapján teljesen megérdemelten jutott közelebb a három ponthoz.

A 65. percben Párczen beadása csattant egy védő kezén, amiért a bíró tizenegyest ítélt. A büntetőt a mesterhármasra készülő Szem végezte el, ám a jobb alsó sarokra helyezett labdáját Huber szögletre mentette. A kimaradt tizenegyes sem szegte kedvét a hazai csapatnak, továbbra is teljes erőbedobással küzdöttek a fáradtnak tűnő vendégek ellen, amikor a 71. percben Barna keményen, de tisztán szerelte ellenfelét. A bíró meglepetésre szabadrúgást ítélt a Hajós javára. Barna ezt talán nem éppen szalonképes szavakkal kommentálta, amiért a bíró felmutatta neki a piros lapot. Ennek ellenére, a 75. percben megszületett a negyedik hazai gól is. Kővári balról az egyedül hagyott Hajdúhoz varázsolta a játékszert és Hajdú 7 méterről higgadtan a kapu bal oldalába helyezte: 4-2. A továbbiakban kiegyenlítettebb lett a játék és a 87. percben egy bal oldali beadás után Szeicz a bal alsó sarokba lőtte a labdát: 4-3. Szeiz gyorsan a hóna alá kapta a labdát, ám ez, Zsemberinek nem nyerte el a tetszését és vehemensen vissza akarta szerezni.

Zsemberi tette, aztán ismét rámutatott a gyengepontunkra. A tavasszal már-már minden ellenfelünk ellen győzelemre esélyesen léptünk pályára, ám önmagunkat még ebben a sorsdöntő pillanatokban sem tudtuk legyőzni. Nem tudunk uralkodni vélt vagy valós sérelmeink miatt kialakuló indulatainkon, amely indulatok többnyire a játékvezetőkkel szemben alakul ki. Ennek következtében, óriási hátrányok érik a PVSE csapatát. Most, különösen az utolsó fordulókban, nagy szükség lett volna a fegyelmezett játékra.

Mert mi is történt, azt követően, hogy Szeiz felkapta a labdát? Zsemberi vissza akarta szerezni, hogy talán egy kicsit húzza az időt? De minek? Talán két-három perc volt hátra. Ennyit már fél lábon is kibírtunk volna kapott gól nélkül, talán még mi is rúghattunk volna egyet? Ki tudja? A kérdésekre már soha nem tudjuk meg a választ, mert Zsemberi akcióját követően a bíró sárga lapos figyelmeztetésben részesítette, de mivel ezen a mérkőzésen már kapott egyet, ezt követte a piros lap is.

Ez még mindig nem lenne tragédia, de a renitens kapus talán nyál túltengésben szenved és maga elé köpött egy nagyot, ám valószínűleg rossz irányba állt, így ebből, talán a sok hibájával főszereplővé előrukkolt bíró is kapott. (A mérkőzés jegyzőkönyvébe írtak szerint, igen.) A mérkőzés pedig itt szakadt félbe… Egy győztes mérkőzést sikerült lenullázni, aminek súlyos következményei lehetnek még. Ráadásul a Kiskunhalas pontot szerzett a Kunbajával szemben, a Dunaszentbenedek pedig legyőzte Bácsbokodot. Mi, ebben a fordulóban győzelmünk ellenére, pont nélkül maradtunk…

A bajnoki sorrend ekkor, az alábbiak szerint is alakulhatott volna a 25. forduló után, ám szomorú, de csak 18 pont kerülhetett a PVSE birtokába:

     Különbség                              (16)    25

12. Bácsborsód 31 pont     (+14)+10

13. Kecel  28 pont             (+14) + 7

14. D.sz.benedek 26 pont   (+12) + 5

15. Bácsalmás  21 pont

16. Kiskunhalas  19 pont     (+11)  - 2

Bár nincs még minden veszve. Még öt mérkőzés hátra van, azon 15 pont „elosztásra” vár… és a fegyelmi tárgyaláson talán már további szankciók nem büntetik a csapatot.

A fegyelmi tárgyaláson nem született meg egyszerűen a döntés, de sajnos Zsemberi Imre eltiltást kapott, néhány hazai mérkőzésre szövetségi ellenőrt kell kérni. A dolog érdekessége, hogy a most közreműködő bíró vezette a tavaszi Kecel-Bácsalmás mérkőzést is…

Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség

Dr. Kisjuhász Gyula FB elnök

Tisztelt Elnök Úr!

Örömmel veszem, hogy a Tisztelt Fegyelmi Bizottság, a Petőfi Népe napi lapot, mint hiteles forrást, annak sportrovatában megjelent tudósítást, ezen keresztül, mint a tudósítás szerzőjét bevonja a május 11-én lejátszott Bácsalmás-Hajós mérkőzésen történtek tisztázására. Nevezetesen, „leköpte-e Zsemberi Imre (kapus) Szűcs Gábor játékvezetőt?

Mielőtt a fenti kérdésére válaszolnék, le kell szögeznem: a sportszerűség, a korrekt tájékoztatás híve vagyok. Ma már tudom, hogy abban a tudósításban, amire Ön hivatkozik, nem pontosabban, de árnyaltabban kellett volna fogalmaznom. A különböző fegyelmező jelleggel kiosztott lapok felsorolásából úgy tűnik, hogy valami „véres” háború zajlott az említett mérkőzésen, pedig ez messze nem így történt. Én jól tudom, mint egykori csapatsportágat, labdajátékot űző sportoló, mint gyakorló edző, hogy egy-egy mérkőzésen a játékosokhoz képest, az előforduló tévedéseivel együtt, a játékvezető hibázik a legkevesebbet, ám azok a tévedések sorsdöntők lehetnek. Így, a mérkőzésről szóló tudósítás bevezető mondata ma, így kerülne papírra: Változatos, izgalmakban és fordulatokban gazdag, az indokoltnál több színes lappal ékesített mérkőzésnek lehettek tanúi a nézők..”

Engedje meg, hogy mint néző, elmondjam az én elvárásaimat, egy játékvezetővel szemben, amelyek nem magasak, de talán találkoznak valahol a csapatok elvárásaival is: a játékvezető tudjon különbséget tenni a kemény, de tiszta illetve a szabálytalan szerelés között. Úgy helyezkedjen, hogy meg tudja ítélni, hogy egy szabálytalanság a tizenhatos vonalán kívül, avagy belül történt, mert a két ítélet (szabadrúgás vagy büntető) között óriási különbség van. Egy játékvezető, a durva belépőket büntesse keményen, ne a játék hevében beszélő, sőt visszabeszélő játékosokat, bár elismerem, ez sem sportszerű.

Ezek után a válaszom a kérdésére: Nem tudom, hogy Zsemberi Imre leköpte-e a játékvezetőt. Én nem láttam, és még nagyon sokan nem látták a környezetemben. Ezért, az a tudósítást lezáró mondat így hangzana ma: Szeiz a gól után a hóna alá vágta a labdát és kezdéshez rohant volna, ám Zsemberi ezt „nehezményezte”, amiért sárga lapos figyelmeztetést kapott. Mivel ez volt számára a második, ezt követte a piros. A mérkőzést itt érthetetlen módon, lefújta a játékvezető. A jegyzőkönyv szerint Zsemberi leköpte. A tudósítás pedig, már ha megtörtént egyáltalán, ennek egyetlen lehetséges módját, vázolta fel.

Bácsalmás, 2003. május 18.

Sporttársi üdvözlettel: Prókai Károly

Dunaszentbenedek – Bácsalmás 4-0 (3-0)

Ellenfelek kezében a sorsunk

2003. május 18. A krónika szerint az „összetört” PVSE csapatának esélye sem volt a győzelemre. A PVSE sorsa ma már nem csak a csapat teljesítményén múlik, bár a győzelmi kényszer így is megmaradt…

Bácsalmás – Bajaszentistván 1-2 (1-1)

Mándity megpróbálta

2003. május 25. Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Kondász. Bácsalmás: Jaszenovics – Molnár, Varga, Száhl, Szemán, Párczen, Szem, Kovács, Kővári (Hajdú 14.’), Berényi (Nyitrai 87.’). Edző: Narancsik Máté. Bajaszentistván: Cserháti – Császár, Nagy, Lippai, Ottenthál, Káli (Éber Előd 88.’), Szólik, Szabó, Tirner (Éber Erik 46.’), Marosovity, Szőcs (Farkas 77.’). Edző: Vanó Sándor. Gólszerzők: Kővári illetve Szabó, Szőcs. Kitűnt: Száhl, Kovács, Kővári illetve Cserháti, Káli, Szőcs. Sárga lap: Szemán illetve Káli, Nagy.

Mándity a 14. percben ismét megsérült. Az első félidőben még egyenlő partner volt a PVSE, ám a helyzeteit jobb arányban értékesítő Bajaszentistván rászolgált a győzelemre. Ráadásul a Kiskunhalas, hazai pályán, a Hajós ellen, 2-4-ről fordított és 6-4-re győzött! Ezzel pedig már hat pontra nőtt a különbség a két csapat között…  Ifjúsági eredmény: Bácsalmás–Bajaszentistván 0-0

Cserék főszerepben

Bátmonostor – Bácsalmás 3-4 (2-1) 2003. június 1. Bátmonostor. Vezette: Lencsés, Sipos, Hirsch. Bácsalmás: Jaszenovics – Varga, Bodrogi, Száhl, Szemán (Berényi), Barna, Kovács (Hajdú), Párczen, Nincsevics (Molnár), Szem, Kővári. Edző: Narancsik Máté. Gólszerzők: Grécs 2, Zrínyi illetve Berényi, Kővári, Nincsevics, Molnár. Kitűntek: a PVSE csapatából Száhl, Párczen, Szem. Ifjúsági mérkőzés: Bátmonostor – Bácsalmás 4-1.

A PVSE győzelem adja magát: napra pontosan 90 évvel ezelőtt írták alá a a BSC alapító okíratát, ha másért nem, hát ennek apropójából jól jött a siker... Bár még nincs minden veszve...

Bácsalmás-Nagybaracska 4-2 (3-0)

Nem adták fel

2003. június 8. Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Apró, Fejes, Béleczki. Bácsalmás: Jaszenovics – Varga, Száhl, Szemán, Barna, Kovács, Párczen, Szem (Molnár 70.’), Kővári, Berényi, Hajdú (Nincsevics 77.’). Edző: Narancsik Máté. Nagybaracska: Détári – Faragó, Papp V., Nagy G., Király A. (Papp G. 70.’), Farkas (Gohár 46.’), Kubatov, Rádóczi, Datroha (Nagy 75.’), Tóth, Király F. Edző: Budimácz Tibor. Gólszerzők: Barna, Kovács 2, Kővári illetve Király F., Kubatov. Kitűnt: Varga, Száhl, Kovács, Kővári illetve Détári, Nagy G., Rádóczi.

A mérkőzés előtt amolyan nyári zápor áztatta a pályát, ami a mérkőzés kezdetére enyhített valamicskét a rekkenő hőmérsékleten. Ennek megfelelően, a vendégek nagy iramban kezdték a játékot, ám Jaszenovics kapuját nem tudták bevenni. Nem így a hazai csapat, amely nagy nyomás alól kiszabadulva azonnal gólt szerzett. A 6. percben Kovács kiválóan indította Barnát a bal szélen. Barna néhány jó csellel kapura húzott, majd 18 méterről, a kapu bal oldalába bombázta a labdát: 1-0. A 19. percben formás támadás végén Kővári hozta helyzetbe a védők vonalában helyezkedő Kovácsot, aki lekezelte a labdát és a kapu bal oldalába lőtte: 2-0. A 30. percben újabb szép támadás végén növelte előnyét a szemre is tetszetősen, legfőképpen eredményesen játszó hazai csapat. Párczen egy csellel lerázta védőjét, majd a tizenhatos előtt helyezkedő Kovácshoz passzolta a labdát. Kovács pedig 16 méterről ismét bevette az egyébként jól védő Détári kapuját, a bal alsó sarokba lőtte a labdát: 3-0.

A szünet után továbbra is a hazai csapat birtokolta többet a labdát, sőt a 48. percben növelte előnyét. Kovács indította a jól helyezkedő Hajdút, aki a tizenhatoson belülre cselezte magát, a kapuralövést azonban már nem tudta végrehajtani. A védők buktatták. A büntetőt, Kővári a bal alsó sarokba helyzete: 4-0. A mérkőzés utolsó harmadában alább hagyott a hazai lendület és a vendégek is újerőre kaptak.

A 63. percben Király F., rajtolt a legjobban a védők mögé ívelt labdára és a kifutó Jaszenovics felett a kapuba emelte: 4-1. A 80. percben egy erős szabadrúgás után a Jaszenovicsról kipattanó labdát Kubatov vágta a léc alá:4-2.

Összegzés: A jó iramú mérkőzésen a szemre is tetszetős játékot bemutató, a helyzeteit jobb arányban értékesítő PVSE megérdemelt győzelmet aratott, a minden szempontból sportszerű összecsapáson. Ifjúsági eredmény: Bácsalmás-Nagybaracska 3-4(3-1)

Az utolsó mérkőzés előtt, két csapatra szűkült azon csapatok száma, amelyek az utolsó helyezés elkerüléséért küzdenek. Bácsalmás (24 pont) Bácsbokodra, a Kiskunhalas (25 pont) Bátmonostorra látogat. A PVSE csapatának lesz nehezebb a dolga…

Bácsbokod – Bácsalmás 3-0

Győzelem sem lett volna elég

2003. június 15. Bácsbokod, 100 néző. Vezette: Allaga, Kriskovics, Szabó. Bácsbokod: Tóth G. – Tóth P., Papp, Simon, Gyurkovics, Pintér, Csúcs, Nagy, Kürtös, Máder, Merkler (Aladics), Edző: Kernya Tibor.
Bácsalmás: Jaszenovics – Varga, Bodrogi, Száhl, Szemán (Molnár), Barna (Hajdú), Kovács (Nincsevics), Párczen, Berényi, Szem, Kővári. Edző: Narancsik Máté. Gólszerző: Merkler, Csúcs, Nagy. Kitűnt: Tóth G., Papp, Nagy, illetve Száhl, Berényi.

Lelkesebben játszott a hazai csapat. A PVSE vetélytársa, a Kiskunhalas 0-0-s félidő után 2-1-re győzött a Bátmonostor vendégeként. Így aztán a győzelem esetén sem tudtuk volna megelőzni a halasi csapatot. Ifjúsági mérkőzés: Bácsbokod - Bácsalmás 3-3. A hogyan továbbról, arról, hogy melyik osztályban folytathatja az utolsó helyezett PVSE, később születik döntés. Az biztos: a BSC alapításának tiszteletére július hónapban a Ferencváros labdarúgói látogatnak Bácsalmásra.

Bácsalmás 2003. június 15.

Folyt.Köv.

 

A mappában található képek előnézete BSC 1913-PVSE 2013. BSC IX. évtizede: 1993-2003.