Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

BSC kilencedik évtized - 1994-1995.

 

 BSC 82. 1994 - 1995.

pattogo-labda.gifÚj remények Bácsalmáson

1994. augusztus. A Bácsalmási Petőfi VSE megyei első osztályú labdarúgó együttese július 18-án kezdte meg a felkészülést az 1994-95-ös bajnoki évre. A játékosállomány még nem végleges, de tény: az új évadban, az egykori mélykúti sikerkovács, Ónody Tamás vette át az együttes irányítását a távozó Viszmeg Istvántól. Az elmúlt bajnokságban átigazoló Révész Gábor és Szalai Tibor után Ercsi László (Kisdorog) és a román Radu (Kunbaja) sem áll az egyesület rendelkezésére.

BSC 1993-2003.

A távozók helyére Dombi (Solt), és Margit (Kecel) érkezett. További két-három játékost is igazolnak még, de velük még tárgyalnak. A játékosok az első héten öt edzéssel kezdték meg a felkészülést. A jó eredmények elérésének reményében edzőmérkőzések is szerepelnek a további programban.

Az is tény, hogy a Kunbaja megyei II. osztályban szereplő együttese is a PVSE-sporttelepén játssza majd bajnoki mérkőzéseit. Az ok: az egyesület támogatásában bekövetkezett változásnak köszönhetően a kunbajai labdarúgópályát új gyepszőnyeggel borítják és lelátó is épül. A pálya felújításával egyidőben a csapattal szemben támasztott követelmények között a magasabb osztályba való kerülést fogalmazták meg.

kezis-figura.pngHazai siker a megyei rangadón Bácsalmás - Lajosmizse 18-9 (7-2) Női kézilabda NB II. Déli csoport, 1994-95. bajnoki év, őszi forduló. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Rácz László, Tájó Péter.  Bácsalmás: Tóth Zsuzsanna – Patocskai Ilona 2, Tóth Szilvia, Bátoriné Karip Anna 2, Giszinger Andrea 3, Gulyás Krisztina 3, Engi Erzsébet 3. Csere: Potyondi Csilla (k), Szilágyi Jutka 4, Patocskai Zsuzsanna, 1, Marián Katalin, Futó Tímea. Edző: Huttererné Engi Erzsébet. Lajosmizse: Szívós – Törőné 1, Bujdosó Zs., Bujdosó H., 3, Lénárt 1, Bóna 3, Urbán. Csere: Tóth (k), Dull 1, Sipos, Guttyán, Szilaj. Edző: Péter László.  Az eső áztatta pályához, a szinte kezelhetetlen labdához jobban alkalmazkodó hazai együttes megérdemelten nyert, az eddig még pontot sem vesztő Mizse DSK ellen.

Hutterer Lászlóné: - A hazai veretlenségünk megőrzése volt a célunk, s ezt sikerült elérni. A játékosok küzdőképességből jelesre vizsgáztak. Külön talán csak Tóth Zsuzsanna kapus teljesítményét emelném ki, aki a mérkőzés elején kritikus helyhelyzetben büntetőket hárított. Péter László: - Győzelmi sorozatunk folytatását vártam, de az irreális körülmények miatt a játékosaim, a kapusok kivételével, mélyen tudásuk alatt szerepeltek. Bár a vereség mindig fájó, nem vagyunk elkeseredve, hiszen a végelszámolásnál az első öt hely valamelyikét szeretnénk megszerezni, ami ezzel a fiatal csapattal is sikerülhet.

Szebben énekelt az asszonykórus Bácsalmás - Veresegyháza 14-17 (7-7) Női kézilabda NB II. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Korponai, Vikor. Bácsalmás: Tóth Zsuzsanna – Patocskai Ilona 2 Engi Erzsébet 2, Bátoriné Karip Anna 2, Giszinger Andrea 1, Gulyás Krisztina 5, Szilágyi Jutka 2. Csere: Patocskai Zsuzsanna, Tóth Szilvia, Futó Tímea. Edző: Hutterer Lászlóné Engi Erzsébet.  Hétméteres/gól: 5/1 illetve 3/3. Kiállítás: 4 illetve 14 perc. A veresegyházi „asszonykórus” szebben énekelt a sokat hibázó hazai együttesnél. Büntetőket és emberelőnyöket hibáztak sorra, a Gyömrő elleni játékot meg sem közelítő bácsalmási lányok.

Egysíkú játék, hazai vereség Bácsalmás - Dabas 17-22 Bácsalmáson, NB II-es női kézilabda-mérkőzésen a helyi Petőfi VSE 22-17-re kikapott a Dabastól. A vendégek a 35. percben egyenlítettek először, ám onnantól már megállíthatatlanok voltak, a beállós játékot, gyenge színvonalon erőltető bácsalmásiak számára.

Szőke Tisza partján Szolnok - Bácsalmás 18-15 (10-8) Női kézilabda NB II. Szolnok, vezette: Jónás, Pelikán. Legjobb góldobók: Rédei 5, Gálné 3 illetve Patocskai Ilona 6, Giszinger Andrea 3.

Bácsalmási siker, Vadkerten Soltvadkert - Bácsalmás 15-20 (6-14) Az NB II-es női kézilabda bajnokság hétvégi fordulójában a Bácsalmási Petőfi VSE együttese Soltvadkerten győzte le az STE csapatát. A megyei férfi bajnokságban: Gara - Bácsalmás 22-26

Bajmoki megemlékezés

1994. október 19. A 9 ezer lélekszámú vajdasági Bajmok – hasonlóan Bácsalmáshoz – 1944. október 19-én szabadult fel a fasiszta elnyomás alól. Ebből az alkalomból Bajmokon ünnepi műsor keretében emlékeztek meg az 50 évvel ezelőtti eseményekről, amely alkalomból Tóth Árpád, Bácsalmás polgármestere, Sövény Mihály dr. alpolgármester és Balassa Sándor önkormányzati képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját.

Az ünnepi műsor zárásaként a helyi második ligás Radnicski és a bácsalmási Petőfi VSE női kézilabdacsapatai mérkőztek meg egymással. A 150 lelkes szurkoló mellett, a mérkőzésen megjelent Mojzes Antal, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke is.

pipa-bajmok-bacsalmas-1994..pngA PVSE, visszaélve a szíves vendéglátással, közönségszórakoztató játékkal, 5 góllal legyőzte a hazai együtteset: Radnicski ZRK - Bácsalmás 15-20 (8-13) Legjobb góllövők: Milosev 8, Margit 4, Ivankovics 3 illetve Giszinger 7, Patocskai 5, Gulyás 4.

Bajmok - Bácsalmás női mérkőzés csapatai. Álló sor Bajmok, lent Bácsalmás együttese. Középen balról: Patocskai Zsuzsanna, Tóth Zsuzsanna, Engi Erzsébet, Patocskai Ilona, Giszinger Andrea, Szilágyi Jutka. Ülnek, balról: Tóth Szilvia, Bátoriné Karip Anna, Futó Tímea, Lukács Zsuzsanna, Gulyás Krisztina.

Kalocsa mögött, harc az ezüstéremért

bsc-1994-ferfikezi-harom-kapus.jpgBácsalmás-Kiskunhalas 27-24 (14-14) 1994. október. Megyei férfi kézilabda bajnokság. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Hegedűs Gyula, Petrovácz Gyula. Bácsalmás: Kovács – Osztrogonácz 11, Róka 9, Prikidánovics Z., 2, Prókai 2, Koncsek 1, Prikidánovics J. 2. Csere: Demeter (k), Bédity, Földes, Markó, Lakatos. Kiskunhalas: Kiss – Annus 3, Nagy 10, Sárvári 3, Trubinszki, Hódi, Ábel 4. Csere: Hugyi (k), Rajki, Szűcs, Tetted 4. Hétméteres/gól: 3/0 illetve 4/4. Kiállítás: 2 perc a PVSE együttesénél. (a fotó csak illusztráció és leginkább a négy mezőnyjátékos esetét példázza a négy kapussal szemben...)

A sportszerű mérkőzésen jelen lévő Kólics János mesternek (Kalocsa) is tetsző eredmény született. A vendégek vegyes védekezéssel próbálták a PVSE veszélyes támadóit kikapcsolni a játékból, ám ez csak hellyel-közzel sikerült. A hátsó alakzat megingásait rendre góllal büntette a PVSE.

A mérkőzés sorsa a második félidő első tíz percében dőlt el, amikor egy-egy gólváltás után, a KAC „újabb” szünetet tartott, miközben a PVSE 5 gólt lőtt zsinórban. (20-15). Bebizonyosodott, hogy ma már nem elég Prókait kikapcsolni a játékból. A PVSE győzelmével tovább tömörült az élmezőny és nagy harc várható a tavaszi folytatásban a Kalocsa mögötti dobogós helyezésekért.

Együtt, hittel és akarattal Folcz Tóbiásék nyomában

1994. november. Bácsalmáson az első sportegyesület, a BSC 1913-ban alakult meg. A labdarúgás is ettől kezdve virágzik a településen, olykor több egyesületben is. A legszebb eredményeket, más-más néven, de a 80 éves múltú, ma Petőfi Városi Sportegyesület szakosztálya által jegyzett csapatok érték el. Magasra állítva a mércét mai utódaiknak.

Az NB II. kapujában. A Petőfi SK például 1953-ban úgy maradt alul az NB II-es osztályozóra is jogosító megyei bajnokság döntőjén, hogy a harmadik mérkőzés után is eldöntetlen maradt az eredmény. Végül sorsolás döntött. Fortuna pedig a kecskeméti Honvéd számára kedvezett. Az 1957-1958-as NB III-as bajnokságban, Folcz Tóbiás szakmai irányításának, a csapat kiváló támadójátékának köszönhetően egy bekapott gólra általában kettővel válaszoltak. Olykor, ha az egy ponttal is megelégednek, akkor játszva bajnokságot nyerhettek volna. Mivel állandóan győzelemre játszottak, néha egy-egy váratlan vereség is becsúszott. Ezért a KTE mögött 3 pont hátránnyal „csak” második helyen végzett a Petőfi SK.

Lassú halál. Ez időtől számítható az almási labdarúgás hanyatlása. 1960-ban az NB III-tól, 1978-ban a megyei I. osztálytól is búcsút vettek. A mélypont 1983-ban volt, amikor a megyei másodosztályú szereplés is veszélyben forgott.

A lavinaomlás kezdetétől több mint 20 edző munkálkodott a színvonalemelés érdekében, hosszú távú elképzelések nélkül. Igaz, a játékosállományban tapasztalt nagy jövés-menés sem kedvezett a módszeres csapatépítésnek. Miközben az egykori több ezres nézőszám 200-300 főre csökkent.

Részsikerek voltak. Például 1985-ben, amikor 5. helyen végzett az akkor MEDOSZ SE néven szereplő csapat a megyei I. osztályban, de fájó pofonként jött 1989, amikor ismét kiestek onnan. Az egyévi második vonalbeli szereplés óta, a megyei bajnokság legfelsőbb osztályában szerepelhet a PVSE. Bár kiesési gondjuk azóta nem volt, a mezőny második felében elfoglalt helyezések, a Folcz Tóbiásék által felállított mércéhez viszonyítva kevés embert töltött el megelégedéssel. Többek közt, a sportvezetést sem.

Fel, támadunk! Ezért az idei 1994-1995-ös bajnokságot ismét új edzővel kezdték. Onódy Tamás látott munkához, aki nem ismeretlen Bácsalmáson. Játékosként a budapesti Honvéd, a KSC, végül a BSK volt pályafutásának egy-egy állomása, majd edzőként sikeres éveket töltött Miskén és Mélykúton. Eddigi rövid bácsalmási ténykedése alatt nyarat formált a hideg őszből. Nem soha meg nem valósult „majd feltámadunk” ígérettel érkezett, mint elődei. Gyenge szójátékkal élve ő „fel, támadunk” jelszóval látott munkához, és a játékosok is egy emberként álltak mellé. A közös munkának már most nyoma van. Az eddig elért eredmények, a tömör élmezőnyben elfoglalt jó helyezés, a 60 % körüli teljesítmény azt mutatja, Bácsalmáson jól halad a csapatépítés. Már-már olyan eredmény elérésének lehetőségét körvonalazza, amely méltó lesz a nagy elődökhöz.

- Na, de hogy is kezdődött ez a sikersztori? - Mielőtt igent mondtam a hívó szóra, többször megnéztem a PVSE együttesét, és úgy ítéltem meg, hogy a fiatal játékosokból álló csapat többre képes, mint amit eddig elért. Ezért vállaltam a munkát, bízva abban, hogy közös munkával kiléphetünk a szürkeségből. A feladatokat, a célokat magam határoztam meg, amit a sportvezetés is méltányolt. A kétéves program végén az első három hely valamelyikét kell elérnünk. Igen, akár a bajnoki címet is. Az idei bajnokságban elsősorban játékban, ennek megalapozását végezzük. Természetesen már az idén is a minél jobb helyezésre törekedve. – válaszol az új edző, Onódy Tamás.

A játékosok jó partnerek. A játékosállomány az elmúlt bajnokság után (közben) távozók - Radu, Révész, Ercsi és Vidák - helyére igazoltakkal – Margit, Szabó, Gombás, Serbanat – változott. A régiekkel – Zsembery Imre, Kiss Baranyi Sándor, Kiss Baranyi Csaba, Nuszpl Zoltán, Kővári Ákos, Mándity Róbert, Mohácsi Attila, Pető Ferenc, Schneider István, Borcsik Gábor, Pencz László, Száhl Imre – együtt még sok szép eredményt érhet el a PVSE.

A törekvéseimben jó partnerek a játékosok. Sikerült az edzéslátogatottságot megszilárdítani, és azt tapasztaltam, hogy a játékosok is igénylik a komoly munkát, amivel maguk is kitörhetnek a langyos középszerűségből. Ami pedig a játékot illeti, bár még nem kész, helyenként már kiváló teljesítményt nyújtott a csapat. Az, hogy ez már a tabellán elfoglalt jó helyezésben is megmutakozik, külön öröm. Gondolom a bácsalmási focirajongóknak is. – mondja a Bácsalmáson is bizonyító edző.

- Három kívánság? Először is szeretnénk, ha a megye egyik legrosszabb pályáját rendbe tudnánk tenni. Másodszor két játékost, még egy kapust, és egy rutinos középpályást kérnék. Harmadszor azt kívánnám, hogy legalább ez a játékosállomány maradjon együtt. Akkor, ezzel a hittel és akarattal, a közös munka eredményeként a legszebb álmok is valóra válhatnak. Prókai Károly Petőfi Népe, Független Délvidék

Az év játékosa nyert

1995. január. A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígérő sportművészet, melyhez egy sakkjátékosi elme és egy koncertzongorista keze szükséges – mondta Albert Einstein. No meg, tehetnénk hozzá, jó minőségű asztalok, megfelelő környezet. Bácsalmáson az utóbbiak is adottak a PVSE klubjában, ahol nagyszabású háromfalas karambol biliárdversenyt rendeztek. A győzelmet, az ország legjobbjait megelőzve, az elmúlt évben elért kiváló eredményeihez méltóan, a hazaiak versenyzője, Árpás István szerezte meg.

A versenyen 15 játékos három csoportban vívott selejtező mérkőzéseket. A kilences döntőbe az esélyesek jutottak. Árpás István, a felnőtt háromfalas karambolban magyar bajnok junior korú Bányai Péterrel vívta a mindent eldöntő meccset. Az eddig hét-hét győzelmet elérő versenyzők közül Bányai keze remegett meg a nagy lehetőség kapujában. Árpás István így veretlenül hódította el a győztesnek felajánlott serleget. Második Bányai Péter (Bp. Medison BK), harmadik boros Tibor (Bp. Glob BK). A legjobb sorozatott elérő játékosnak felajánlott díjat megosztva, Bányai Péter és Huller Róbert (PVSE) kapta.

- Színvonalas verseny volt, a tavalyihoz képest óriási a javulás – értékelt a boldog győztes, Árpás István. Aki a szövetség által rendezett bajnokságokon elért (4 első, 1 második és 2 harmadik) helyezéseit figyelembe véve jó eséllyel pályázik az 1994. év legjobb biliárdosa címre. pk PN 1995. január 3.

Javuló teljesítmény, évről-évre

1995. január. Bácsalmáson a kézilabdasport 1960 óta népszerű. Ennek ellenére egyesületi szinten csak 1984-ben alakítottak női szakosztályt. A lányok és asszonyok ennek tízéves évfordulóját ünnepelték 1994-ben, úgy, hogy másodszor is megnyerték a megyei bajnokságot és az ősszel ismét az NB II-ben rajtolhattak.

Évről évre javuló teljesítménnyel 1991-ben a kiskunhalasi Füszért mögött második helyezést értek el, míg egy évvel később már az ő nyakukba akasztották a bajnoki aranyat. Ezt követően az NB II-ben még könnyűnek találtatott az együttes, de az idei 1994-95-ös bajnokság félidejében – úgy tűnik – kiesési gondjuk nem lesz.

A PVSE együttese 8 ponttal, a 8. helyen várja a tavaszi folytatást. A pontok száma a mérkőzéseken látottak alapján akár a duplája is lehetne, ha a büntetőket jobb arányban értékesítik. A javukra megítélt 69 hétméteresből csak 42 (60 %) végződött góllal. Egy biztos kezű végrehajtóval akár a Szolnok, a dabasi Trend Bek, vagy a Veresegyháza ellen is győzni lehetett volna. A győzelem így csak a Bp-i Volán, az Úri SK, a Lajosmizse és a Soltvadkert ellenében sikerült. Az együttesben 14 játékos játszott az ősszel, s a 198 lőtt góljukon kilencen osztoztak szinte „testvériesen2. a 11 mérkőzésen 202 gólt kaptak. Az, hogy csak ennyit, az főként Tóth Zsuzsanna kapusnak köszönhető, de ez nem azt jelenti, hogy neki nincs már javítanivalója. Nála az indítások készségszintre emelése elengedhetetlen a két szélső, Patocskai Ilona és Gulyás Krisztina gyorsaságának jobb kihasználása érdekében. A felállt védelem elleni játék javulása az idény közben igazolt Bátoriné előkészítő játékától várható, ha a Gyömrő elleni bemutatkozó mérkőzésen látottakat állandósítja. pk PN 1995. január 21.

Baján is próféta lehetne

1995. február. Napjainkban, ha bácskai labdarúgóberkekben szóba kerül a neve, gyakran mondják róla elismerőleg: Onódy Tamás? Az igen. Érti a dolgát. Pengés labdarúgó volt, ennél már csak, mint edző jobb. Való igaz. A pályafutását befejezve sem szakadt el a labdarúgástól. Edzői oklevelével a zsebében az óta is sikeres éveket töltött el a zöld gyepen.

Tréneri munkáját a BSK-nál kezdte Rónai Sándor mellett, mint pályaedző. Bajáról Miskére vezetett az útja, ahol az első önálló munkájával igazolta: megéri a pénzét. Az első évben a területi bajnokság (a mai NB III.) Körös-csoportjában, az őszi első helyezés után végül a harmadik helyen végeztek, bronzérmesek lettek. Mélykúton az addig kiesési gondokkal küzdő együttes egy csapásra a megyei élcsapatok közé került az irányításával. 1990-ben hajszállal maradtak le a bajnoki címről. Másfél évi pihenő után 1994. nyarától már Bácsalmáson edzősködik. A rövid hathónapos almási ténykedése alapján is megállapítható: eredményesen.

Onódy Tamásban, egy határozott, céltudatos, a labdarúgásért élő, haló, szakmai tudással kellően felvértezett igazi sportembert ismerhettek meg a bácsalmásiak is. Az edzői tevékenységét és a keze nyomán kibontakozó egyre jobb és eredményesebb csapatot látva, ma már legpesszimistább helyi szurkoló is elhiszi, hogy az 1995-1996-os bajnoki évben dobogós helyen végez a PVSE együttese. Ha viszont az edző munkáján múlik, a bajnoki címet is biztosra veszik.

Onódy Tamás (42), tősgyökeres bajai labdarúgóedzővel egy embert próbáló alapozó edzés után beszélgettünk Bácsalmáson.

- Baján az MTE csapatánál kezdtem focizni. A katonai szolgálatot Budapesten a Honvédnál focival töltöttem ki, ahol hadsereg-válogatott lettem. Pestről az NB I/B-s KSC-hez kerültem Kecskemétre, majd innen szülővárosomba, Bajára vezetett az utam, ahol a pályafutásom végéig játszottam középpályás poszton.

Már játékosként edzői képesítést szereztem a Testnevelési Főiskolán. Így a visszavonulásom után is „pályán maradhattam”. Ennek köszönhető, hogy ma is azzal foglakozhatok, amit nagyon szeretek, a labdarúgással. Sokat köszönhetek a sportnak, hiszen ezzel alapoztam meg az életemet, ezáltal szereztem ismertséget, sok-sok barátot, szép élményeket.

- Egy apró gyerek, ha csukát húz a lábára, minimum NB I-es játékos szeretne lenni. Egy edző, ha komolyan veszi magát, és amit tesz valószínűleg így gondolkodik. Te, hogy vagy ezzel? - Ha nem is az első osztályban, de valahol a nemzeti bajnokságban magam is szeretném a képességeimet megmérettetni. Mert lehet, hogy szerénytelenségnek tűnik, de felkészült edzőnek tartom magam.

- Az edzésvezetés és mérkőzés közben a diktatúra, vagy a demokrácia jellemzi munkádat? - Maxiálisan demokrácia- és játékos párti vagyok, de a célokról sem feledkezem meg. Ezért, ha olyat tapasztalok, ami a csapat rovására megy, könyörtelen vagyok, közbelépek. Mindenkinek tudnia kell a feladatát, és eszerint kell edzeni, játszani, mert rend, fegyelem és főleg tudatosság nélkül nincs eredményes labdarúgás.

- És játékvezetők nélkül sem. Mi a véleményed róluk? - Az élet más területein sincs hibátlan ember. Így, ha nem szándékosan hibáznak, az természetes.

- A kapus potyagólt vét, a csatár, ordítóan nagy gólhelyzeteket hagy ki. Melyik a nagyobb hiba? - Most azt kellene mondanom, hogy egyformán esik latba, de nem így van. Egy valamire való csapat kialakításánál két játékosban kell biztosnak lenni, hogy alapvető helyzetekben nem hibáznak. Az egyik a kapus, a másik a középhátvéd, mert nélkülük ugyancsak nincs eredményes foci.

- Szerinted ki lesz a bajnok a most zajló megyei első osztályú bajnokságban? - Nem vagyok jós, de az ősszel látottak alapján szerintem erre a Mélykút együttesének van a legnagyobb esélye. Nekik van a legjobb játékosállományuk – válaszol a „keresztkérdésekre” is készségesen a sikeredző Onódy Tamás.

Onódy Tamás Baján kezdte pályafutását, és ott is fejezte be. Mint edző, a népszerű, ma már elismert szakember, ugyancsak Bajáról indult, és talán még megérjük, hogy nem csak Mélykúton mondják a szavait olvasva: bár csak a próféta szólna belőle. Talán még az is előfordulhat, na nem a nyilatkozatai, hanem a tettei alapján, hogy szűkebb hazájában Baján is próféta lesz. A szakmai felkészültsége, a kellő elhívatottsága megvan hozzá.   Prókai Károly Független Délvidék

 

A bácsalmási biliárdbajnok világbajnokságra készül

1995. február. Árpás István a Bácsalmási Petőfi VSE biliárdosa rövid két hónap alatt két bajnoki címet is nyert és ma már a Spanyolországban, Barcelonában április 4-5-én sorra kerülő műlökő világbajnokságra készül.

- Hogyan alakult az „évnyitó”? - Januárban két magyar bajnokságot rendeztünk Bácsalmáson a Magyar biliárd szövetséggel közösen. Az olaszbábus fáskarambolban klubtársam Rovó József, és a békéscsabai Kurcze előtt, a műlökésben Rovó és ugyancsak a PVSE versenyzője Győri János előtt az élen végeztem. A hónap végén a háromfalas karambol versenyen Bányai Pétert (Bp. Medison BK), és boros Tibort (Bp. Glob BK) megelőzve nyertem a bácsalmási nagydíjat.

- Az egymás után pergő ritmusban zajló bajnoki mérkőzések szünetében sem pihen. - Február elején Budapesten, a junior háromfalas karambol Európa-bajnokságon vettem részt versenybíróként. A nyolc ország legjobbjait felvonultató versenyen Bányai Péter a 13. helyezést érte el. A négyes döntőbe német, holland, görög és spanyol versenyzők jutottak, ahol a spanyol Shanches diadalmaskodott.

- Következő hetek feladatai, versenyei? - Március 14-18-án Bácsalmás testvérvárosába kaptam meghívását, a háromfalas karambolban itt rendezik a nyílt német bajnokságot, ahol ötvenezer márka az összdíjazás. Tehát éppen ezért csak nézőként leszek jelen. Ugyanis az indulásom veszélyeztetné a műlökő vb-n való részvételemet, az amatőr státusomat. A vb-n ugyanis csak amatőr versenyzők indulhatnak. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy a színvonal alacsony lenne. Számszerű céljaim nincsenek, de nem is lehetnek, hiszen amint tudomásomra jutott, csak Törökországban hárommillió (?) igazolt biliárd játékost tartanak nyílván és akkor az igazai nagyhatalomnak számító angolokat, hollandokat, németeket még nem is említettem – foglalja össze néhány hét biliárdeseményeit, az eredményei alapján 1994. legjobb biliárdjátékosa Árpás István.

Nos, ez utóbbi kijelentés, bár tény, mégis „tüske” a bajnok lelki világában, hiszen a Magyar biliárd Szövetség (az általa kiírt versenyeken elért eredmények alapján) még ma sem hirdette ki az év biliárdozójának nevét. A hivatalos, szövetség által rendezett versenyeken Árpás István volt 1994. év legjobb pontszerzője, megelőzve Bányai Pétert és Torda Tamást (Bp. McKeinley). No de ami késik nem múlik – tartja a közmondás.

Bácsalmáson emelik a mércét

1995. február. A PVSE vezetése Onódy Tamás irányításával egy olyan labdarúgócsapat kialakításába kezdett, amellyel az 1995-1996-os bajnoki évben akár a dobogó legfelső fokát is elérhetik. Az edző és a játékosok néhány hónapos közös munkájáról, az őszi eredmények alapján elmondható: Bácsalmáson a csapatépítés jó úton halad. A „félkész” együttes az alapozó év félidejében a hatodik helyen várja a tavaszi folytatást a megyei első osztályban. A nyolc hazai mérkőzésen veretlenek maradtak. Legyőzték többek között a listavezető Lajosmizsét, és döntetlen eredményt értek el a szintén az élmezőnyhöz tartozó Kunszentmiklós, illetve Mélykút csapatai ellen. Idegenben viszont már kevésbé ment jól az ősszel. A hét mérkőzésen két győzelem és egy döntetlen mellett négy vereség a mérleg.

- Elégedett az őszi teljesítménnyel? – kérdeztük az edzőt, Onódy Tamást. - A csapatépítés jelenlegi szakaszában elégedett vagyok a játékosok teljesítményével. Különösen Pencz László, Száhl Imre, Szabó Elek, Nuszpl Zoltán, Margit Csaba, Kővári Ákos, Serbanat, Borcsik Gábor nyújtott szinte végig egyenletes, jó teljesítményt. Mint csapat, még nem kész a PVSE, különösen a taktikai téren. A hazai pályán veretlenek maradtunk és ez mindennél többet ér. Az STE elleni mérkőzést leszámítva az idegenben elért eredmények is megfelelőek.

- Hogyan készülnek a folytatásra? - Szeretnénk az első hat csapat között végezni. Január 16-ától heti öt szabadtéri edzéssel készülünk, próbáljuk csökkenteni erőben és taktikában meglévő hiányosságainkat. Februárban nyolc előkészületi mérkőzést játsszunk Vaskút, Kunbaja, Dusnok és Sükösd ellen. A játékosállományban lesz változás, de erről még korai nyilatkozni – mondta a bácsalmási edző. Prókai Károly Petőfi Népe 1995. február

Bácsalmáson bizakodó a hangulat

1995. március. Bácsalmáson a labdarúgóberkek-be jó eredményként tartják nyilván a megyei I. osztályú csapat őszi fordulókban elért 6. helyezését. Olyannak, ami a jó téli felkészüléssel megtartható, sőt, javítható. Onódi Tamást, a PVSE mesterét kérdeztük a felkészülésről, a tavaszi folytatásról.

- Nem volt gondoktól mentes az elmúlt tíz hét. A játékosok közül többen nem tudtak edzésre járni. A sok hiányzó miatt a taktikai téren mutatkozó hiányosságainkat sem tudtuk megfelelően csökkenteni. Pozíciónk megtartását attól a 2-3 variációtól várom, amit már az ősszel begyakoroltunk. A télen olyan játékosok – Dombi András, Szabó Elek – kerültek hozzánk, akik a csapat hasznára válhatnak. Ercsi Lászlót viszont nem igazoltuk le túlzott anyagi követelések miatt. Nuszpl Zoltán távozását sajnálatosnak tartom. Sok függ majd a kapusunk Zsemberi Imre teljesítményétől. Remélem, a rajtig kilábal a hullámvölgyből. Ezzel együtt célunk, hogy az első hat között végezzünk, de szeretnénk a magyar kupában is jól szerepelni – válaszolt az edző Onódy Tamás.

Amíg az előkészületi mérkőzéseken sorozatban érte el a PVSE együttese a bácsalmási szurkolók számára nem éppen szívderítő eredményeket, Onódy Tamás már ekkor megmondta: a tétmérkőzéseken kell jól játszani. Lám, igaza volt. Csapata az óta a Magyar Kupában, idegenben győzte le 3-1-re az őket kétszer verő Vaskút együttesét. Következik szombaton a Bajaszentistván? Prókai Károly Petőfi Népe 1995. március

Folyt.Köv.

 

A mappában található képek előnézete BSC 1913-PVSE 2013. BSC IX. évtizede: 1993-2003.